Van missie naar idee
Twee IC-verpleegkundigen. Eén missie. De kwaliteit van de zorg in de wereld verbeteren. Aan ambitie geen gebrek. Het geheim? Moderne technologie koppelen aan een duidelijke visie. Want Jasen Hashem en Pieter Tegelaers vinden dat het anders kan én moet.
De ervaringsdeskundigen weten als geen ander waar het mis gaat in de zorg. Maar ze willen niet zeuren over bestuur, budget of werkdruk. Liever gaat de aandacht naar daar waar het écht verschil maakt: de werkvloer.
“Bijna 3 doden per dag in een van de beste zorgsystemen ter wereld. Jaarlijks ruim 38.000 mensen die onnodig lang in het zorgproces blijven of blijvende zorggerelateerde schade oplopen. Onnodig en ongewenst.”
Pieter Tegelaers
“De zorg is in de afgelopen 10 jaar zo complex geworden dat dit veel vraagt van het niveau van de artsen en verpleegkundigen.”
Jasen Hashem
Zoektocht naar beste medicijn
Eén van de kansen die zij zagen was het trainen van zorgprofessionals. En dan vooral het trainen op de klinische blik. Uit onderzoek (NIVEL, 2022) blijkt namelijk dat 80% van alles wat mis gaat in het ziekenhuis te maken heeft met menselijk falen door het tekort in beroepscompetentie en training. Helaas is de huidige manier van trainen tijdrovend, kostbaar, en verre van levensecht. ‘Dat moet toch slimmer kunnen?’
“Als artsen, verpleegkundigen en studenten frequenter trainen met ziektebeelden waar zij nog niet zo bekwaamd in zijn, brengen we de zorg gerelateerde schade omlaag.”
Pieter Tegelaers
“Het beter leren herkennen van én anticiperen op fysieke kenmerken bij een patiënt kan alleen als je hem levensecht en interactief voor je ziet.”
Jasen Hashem
Ontdekken van mixed-reality
Het is 2016 als Jasen en Pieter door een mixed-reality bril kijken. Leuk voor gaming. Fijn voor woningbouw. Maar stel je voor dat je als zorgprofessional hiermee scenario’s kunt trainen van ziektebeelden. Dus met levensechte patiënten en echte symptomen. Interactief. Altijd en overal. Zonder passieve poppen, speciale kamers, uitplannen van zorg of reistijden. ‘Dit is het!’
Studenten, verpleegkundigen en artsen worden door het toegevoegde realisme beter opgeleid in het trainen van hun klinische blik. Daar zijn ze stellig van overtuigd. Een universeel houvast hierbij is het gebruik van de (wereldwijd) erkende ABCDE- en SBAR-methodiek.
Essentieel voor het verlenen van adequate hulp aan de patiënt en heldere communicatie tussen zorgprofessionals onderling. Maar ook cruciaal voor meer zelfvertrouwen in eigen handelen. Met input en enthousiasme van tal van ervaringsdeskundigen integreerden ze ABCDE- en SBAR-methodiek in de trainingsmodules. Compleet met ziektebeelden op basis van mixed-reality.
“Ik leerde tijdens een cursus over simulatietraining hoe we een pop konden schminken om een allergische reactie te simuleren. Hoe zou het zijn als we een virtuele schmink over zo’n pop zouden kunnen leggen?”
Jasen Hashem
“Hoe loggen gebruikers in? Zijn de letters groot genoeg en de knoppen duidelijk? Allemaal aspecten die we hebben voorgelegd aan de gebruiker. Zo weten we zeker dat iedereen met deze innovatie kan omgaan.”
Pieter Tegelaers
Erkenning met Nationale Zorginnovatieprijs 2020
Fast forward naar 2022. 6 jaar later. Van zolderkamer naar development lab. Van ondernemend naar ondernemers. En van idealistisch idee naar een concrete innovatie die trainen beter, leuker én voordeliger maakt in de complexe ziekenhuisstructuur.
En het werkt! Met een mixed-reality is trainen in elke willekeurige ruimte mogelijk. Realistisch en anticiperend op eigen handelen. Gebaseerd op beproefde, internationaal erkende methodieken. Met het winnen van de Nationale Zorginnovatieprijs in 2020 volgt de erkenning en bevestiging. TrueSim breidt de te trainen ziektebeelden in rap tempo uit. Want haar missie blijft niet meer bij een ambitie. De droom van Pieter en Jasen gaat de zorgwereld écht veranderen, met de zorg, voor de zorg.
“Als zorgprofessionals zijn we enorm trots op wat onze oplossing gaat bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van zorg, het verlagen van de werkdruk en besparing van de opleidingskosten en zorgkosten.”
Pieter Tegelaers
“We onthouden heel goed waar we vandaan komen. Met onze positieve blik, onze passie voor hoogwaardige gezondheidszorg en onze ervaring aan het bed blijven wij innoveren om de zorg te verbeteren.
Jasen Hashem